Theorie examen oefenen

De beste manier om voor het theorie examen te oefenen

Meer dan de helft van de mensen die het examen maakt slaagt niet

Iedereen kan het theorie examen halen

Ben jij op dit moment druk bezig met het studeren voor jouw theorie examen voor de auto, motor of brommer? Of ben jij binnenkort van plan om hier mee te beginnen? Dan ben je niet de enige! Jaarlijks worden er meer dan 640.000 theorie examens afgenomen bij het CBR. Ondanks dit hoge getal is het aantal mensen dat slaagt voor zijn examen schrikbarend laag. Meer dan de helft van de mensen die het examen maakt slaagt niet. Sterker nog, het slagingspercentage is de afgelopen jaren alleen maar lager geworden.

En dat is eigenlijk zonde. Want alhoewel de examens pittig zijn, zijn ze ontworpen dat echt iedereen het kan halen. De grootste oorzaak waarom mensen niet slagen, is omdat de manier waarop ze leren niet werkt. Ben jij benieuwd wat jij moet doen om toch eenvoudig te slagen? Wij van theorieexamenoefenenonline.nl hebben de beste leermethode om het theorie examen te oefenen samengevat.

Wat maakt het theorie examen zo moeilijk?

We kunnen het niet verbloemen: het theorie examen is niet iets dat je kan halen door minimaal te leren. Het is een examen waar je wel even moeite in moet steken. Er zijn eigenlijk twee redenen waarom het examen zo moeilijk is:
  • Er wordt streng gecontroleerd. In een normaal examen op school heb je genoeg aan een 5,5 als cijfer, een voldoende. Dit wil zeggen dat je net iets meer dan de helft goed moet hebben. Bij het auto theorie examen moet je bijvoorbeeld op het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht 35 van de 40 vragen goed hebben. Je mag dus maximaal 5 fouten maken op maar liefst 40 vragen.
  • De manier van toetsing is anders dan je gewend bent. Op school en tijdens de studie ben je een bepaalde manier van toetsing gewend, waarin er duidelijke antwoorden zijn en je zelf mag bepalen hoe lang je doet over een vraag. Dit geldt niet voor het theorie examen. Bij de vragen moet je je opgedane kennis combineren met inzicht in een situatie, en dit binnen een korte tijd beantwoorden. Dit is een groot struikelblok voor de meeste mensen, en de grootste reden waarom zoveel Nederlanders zakken voor hun theorie examen.
Online theorie examen oefenen

De beste manier om te leren

Om jouw de leerstof van een theorie examen je eigen te maken, is het essentieel dat je de theorie echt goed kent. Dit bereik je niet door het boek in één keer door te lezen, maar door de inhoud echt goed te leren.
De beste manier om te leren bestaat uit twee fasen: “gespreid en herhaaldelijk leren” en “constante toetsing”.

Verspreid leren voor het examen

Voor een theorie examen leren kan je het beste gespreid doen, door iedere dag een deel van het boek door te nemen. Schrijf hierbij aantekeningen op papier over alles wat je wilt onthouden. Door iedere dag te leren en stukken te herhalen, blijft het je beter bij.

Wacht echter niet te lang om proef theorie examens te doen. Door met een theorie examen te oefenen leer je niet alleen welke dingen je moet leren, maar ook hoe de vragen gesteld worden. Onderzoeken hebben uitgewezen dat jezelf toetsen met examen vragen de beste manier is om te leren, en dit geldt dubbel wanneer een theorie examen oefenen wilt.

Lees ook:

Gezakt voor het examen en nu?

Gezakt voor het examen en nu?

CBR Theorie examen andere taal

CBR Theorie examen andere taal
voorbereiden voor de 
Officiële CBR theorie examens