Balen gezakt voor het examen

Gezakt voor het examen en nu?

Wat zijn je opties?

Balen, examen niet gehaald

Als je het examen niet hebt gehaald dan ben je daar erg zuur van. Je hebt het examen net gemaakt en krijg aan het einde te zien dat je gezakt bent. Vaak heb je al wel een goed vermoeden of je het gehaald hebt of niet. Ten eerste ben je het geld en de tijd kwijt. Alleen is dat niet het ergste, de moeite die je erin hebt gestoken om je voor te bereiden en de energie die het je gekost heeft is nog veel vervelender. Als schop na krijg je ook nog eens een e-mail die verteld wat je fout hebt gedaan.

Kan ik gelijk een herexamen aanvragen?

Ja! Nadat je een e-mail hebt ontvangen met de uitslag kan je herexamen aanvragen. Een herexamen aanvragen is niet anders dan het normale examen aanvragen. Voorheen kon je bij het CBR gelijk je examen aanvragen. Nu zul je het examen via ‘mijn CBR’ opnieuw moeten aanvragen. Dit heb je de eerste keer al gedaan, omdat het even geleden is hier nog een keer de uitleg.
Dit heb je nodig:

- Digid
- Je gaat betalen via iDEAL

Dit zijn de stappen om online je herexamen aan te vragen

- Login op ‘mijn CBR’
- Kies hier voor CBR theorie examen reserveren
- Kies voor auto/brommer/motor
- Kies een taal die jij het makkelijkste vind
- Kies de locatie
- Kies een datum die nog open staat
- Vul je naam in
- Vul je email adres in.
- Betaal voor je examen via iDEAL
Stappen herexamen

Je ontvangt een e-mail met bevestiging

Tip: Als je 2 weken van te voren een herinnering in je telefoon zet dan heb je nog precies een goede tijd om te oefenen.

 

Waarom ben je gezakt?

Je hebt je wel goed voorbereid of niet omdat je er geen tijd voor had, maar het is toch niet gelukt. je mag helaas maar een paar fouten maken bij het examen. Hieronder zie je de fouten die je mag maximaal mag maken per onderdeel. Het is niet gemakkelijk het hele examen foutloos door te lopen. Maak je dus niet druk als je een paar fouten hebt, dit maakt je geen slechte bestuurder.

Theorie examen auto

Er zijn 3 onderdelen:

Gevaarherkenning
 • Hier krijg je 25 vragen over waarvan er 13 goed moeten zijn. Dus maximaal 12 fout.
Verkeersregels
 • Hier krijg je 12 vragen over waarvan er 10 goed moeten zijn. Dus maximaal 2 fout.
Verkeersinzicht
 • Hier krijgen je 28 vragen over waarvan er 25 goed moeten zijn. Dus maximaal 3 fout.
Totaal krijg je 65 vragen waarvan er 48 goed moeten zijn. Dus maximaal 17 fout.
Je moet die vragen binnen 30 minuten gemaakt hebben!
 

Theorie examen brommer

Je krijgt vragen over:
Verkeersregels
Verkeersinzicht
verantwoord rijgedrag
milieu
voertuigtechniek
 • Bij alle onderdelen krijg jij 50 vragen over waarvan er 44 goed moeten zijn. Dus maximaal 6 fout.
Je moet die vragen binnen 30 minuten gemaakt hebben!
Dat is trouwens best streng!
 

Theorie examen motor

Je krijgt vragen over:
Verkeersregels
Verkeersinzicht
verantwoord rijgedrag
milieu
voertuigtechniek
 • Bij alle onderdelen krijg jij 50 vragen over waarvan er 44 goed moeten zijn. Dus maximaal 6 fout.
Je moet die vragen binnen 30 minuten gemaakt hebben!
 
Wat kan ik eraan doen om de volgende te slagen?
Heel veel oefenen. Zorg dat je veel tijd besteed aan het oefenen van je CBR theorie examen. Als je een online cursus kiest van twee weken dan zal je zeker goed in staat zijn het examen te maken. Let er wel op dat je dit een beetje goed afstemt met wanneer je een examen moet maken. Als je twee weken gaat oefenen en je examen is pas over een half jaar dan zal de meeste kennis gezakt zijn. Probeer met name in de ochtend proefexamens te maken en vlak voordat je naar bed gaat. Zo is het CBR theorie examen voor een aantal weken het enige waarover je nadenkt op belangrijke momenten van de dag. Je hersens nemen het meest op in de ochtend en daarmee heb je heel de dag profijt omdat je er een aantal over na zult denken die dag. Goed voorbereid zijn is het best wat je kunt doen. En goed voorbereid ben je als je twee weken veel oefent.
 
Is het normaal om vaak te zakken voor je examen?
Ja eigenlijk is het best normaal om het de eerste keer niet te halen. Het is ook erg lastig om het gelijk goed te maken. Vooral de zenuwen kunnen bij jou in de weg zitten. Alleen uit onderzoek blijkt dat de meeste die het de eerste keer niet halen het examen onderschatten. Ze verwachten dat het niet zo moeilijk is en na een avondje oefenen het wel goed komt. Als je 10 proef examens hebt gemaakt ben je nog niet goed voorbereid. Zorg er echt voor dat je oefent, oefent en nog eens oefent.

Volgens cijfers zakt ongeveer 66% van de deelnemers. Dat betekend dat er van de 10 mensen maar 3 gemiddeld het zullen halen.
 
 
Instinkers de je kan verwachten
Autoband profieldiepte
Vraag
Wat is de minimale profieldiepte van een band?
A. 1.4 mm
B. 1.6 mm
C. 1.8 mm

Antwoord

Rijbewijs controle Politie
Vraag
U wordt staande gehouden en kan alleen het rijbewijs A laten zien. Mag u hiermee een personenauto besturen?
A. Ja
B. Nee

Antwoord

Vaak zit er maar een klein verschil in de antwoorden. De verkeersregels is echt het uit je hoofd leren van verschillende regels en borden. Als je die kent hoef je je nergens meer zorgen om te maken. Kies voor het beste antwoord. Ga niet opzoek naar het perfecte antwoord maar stel jezelf de vraag welk antwoord dichtbij komt.

Met name de verkeersinzicht vragen zal je instinkers tegenkomen.

Hier een paar voorbeelden van:
Mist koplampen auto
Vraag
Er is tijdens de rit zware mist Tast dit uw gezichtsvermogen aan?
A. Ja
B. Nee

Antwoord

Bord-transport gevaarlijke stoffen
Vraag
Is dit voor jou een verplichte rijrichting?
A. Ja
B. Nee

Antwoord

Hoe kan ik het beste mijn examen maken?

Natuurlijk was het goed oefenen erg belangrijk. Herhaling, herhaling en herhaling. Daarmee zal je dus ook leren dat het goede antwoord vinden soms juist met alleen de foute antwoorden aan te wijzen is. Als je het goed antwoord niet weet begin dan met het afstrepen van de foute antwoorden. Vaak zit er van de drie antwoorden er altijd wel één tussen die je direct al weg kan strepen. Je kan dus ook beginnen met het herkennen van de fouten. Juist de fouten kunnen je helpen in een gedachtegang naar het goede antwoord toe. Daarmee blijven er nog twee over. Kies uit die twee vragen het beste antwoord.
Probeer gratis een demo


Het eerste antwoord telt

Meerkeuze vragen hebben te maken met herkenning. Je leest de vraag voor het eerst door en daaruit denk je direct het goede antwoord te herkennen. Als je de vraag verder gaat bestuderen dan ga je aan jezelf twijfelen. Probeer dit dus zo min mogelijk te doen. Als je echt gaat twijfelen nadat je de vraag goed hebt doorgelezen denk dan terug aan je eerste antwoord. Je hebt geoefend en daarmee zijn er veel vragen al goed bekend. Je hersens hebben de informatie opgeslagen en zien het goed antwoord zonder dat je er te lang over nadenkt. Ga je er verder over nadenk dan zal je de vragen interpreteren en kan het antwoord zomaar anders uitvallen. Vermijd die situatie zo veel mogelijk.

 

Slim gokken:

 • “altijd”, “nooit” of “geen enkel”-zijn meestal voorbeelden van vragen die fout zijn.
 • De lange zinnen zijn meestal de juiste antwoorden.
 • Liggen 2 exacte vragen naast elkaar kies dan de middelste


Wat is de minimale bandenspanning?

 • 1.4 mm
 • 1.6 mm!
 • 1.8 mm

 1. Soms lijken 2 antwoorden erg op elkaar. Dan is er maar 1 detail dat ze van elkaar onderscheid kies er dan één van die.
 2. De antwoorden die te makkelijk lijken zijn vaak niet juist.
 3. Antwoorden die tegenover elkaar staan, dan is het veelal één van die antwoorden het goede.

 

Tijdsdruk

Waarschijnlijk ken je het gevoel, je hebt een goede voorbereiding gehad maar als je het examen gaat maken dan ben je zo druk in je hoofd en begint het zweten. Het enige dat je nog kan doen nadat je de vraag oppervlakkig hebt doorgelezen is naar die vervelende tijdbalk kijken. Je hebt al zo weinig tijd! waarom loopt hij zo snel? Oh nee ik moet nu antwoord geven ‘klik’. Was mijn vorige vraag nu wel goed? Had ik beter voor het andere antwoord kunnen gaan? Ohnee, ik zit al op de helft van mijn tijd!Herken je dat gevoel? Vraag dan extra tijd aan.

 

Extra tijd aanvragen

Het is mogelijk om voor een examen extra tijd aan te vragen. Extra tijd voor het examen kan net dat stukje meer rust geven. Het is niet dat je onzeker bent over je toets. Alleen als de tijdbalk iets langer is focus je niet alleen maar daar op. Vaak vragen deelnemers pas een examen met extra tijd aan nadat iemand is gezakt. Eigenlijk is dat er zonde van je geld. Het CBR theorie examen met extra tijd kost iets meer maar kan er wel voor zorgen dat je het examen in één keer haalt. Als je slim bent ga je van te voren even na hoe het op school gaat. Ben je altijd de gene die als laatste klaar is bij het maken van een examen?
Tijd examen
Vraag dan extra tijd aan. Dan heb je in plaats van 30 minuten 45 minuten de tijd.

Het zijn de kosten van een normaal examen € 41,- en € 10,50 extra.
Totaal € 45,-

Als dat betekend dat je in één keer kan slagen en geen herexamen hoeft te doen (2 x 41,-) € 69,- euro kan dat je € 24,- besparen.

Bij het examen zullen de vragen ook worden voorgelezen. Als je onder stress moeite hebt met lezen kan het voorlezen van vragen dit wegnemen. Het zal als rustgevend aanvoelen en je maakt het examen gelijk al beter.

Faalangst

Goed geoefend en toch gezakt? Misschien heb je last van faalangst. Hoe kan je faalangst herkennen? Faalangst betekend eigenlijk dat je niet aan de verwachting kan voldoen. Verwacht van wie? De mensen om je heen! Het is toch normaal om je theorie examen te halen? Iedereen haalt het examen dus dit moet lukken! Vooral als je het de eerste keer niet gehaald heb kan dit je zelfvertrouwen schaden. Je gaat ook de focus leggen op de vragen die je fout had of niet helemaal begreep. Niet de 80 oefenen examens die je wel met succes hebt gehaald. Laat dit niet de overhand nemen vlak voor of tijdens je examen. Je kan het want je hebt die oefenen examens wel goed gemaakt! Vaak helpt het iemand tegenover je te hebben die je gerust kan stellen. Een persoon is hoe dan ook meer rustgevend dan het computerscherm met de tijd die als maar afloopt. Als je denkt dat dit helpt probeer dan een mondeling examen.

Mondeling examen

Individueel begeleid examen auto, ook wel het mondelinge examen, wordt afgenomen door een persoon. In een aparte kamer dus niet klassikaal. Daarbij heb je extra tijd om het examen te maken, maar het is vooral handig dat een medewerker extra toelichting kan geven op de vragen. Die medewerker houd ook de tijd voor je in de gaten. Die vervelende tijdbalk kan je dus helemaal vergeten! Je hoeft alleen maar de vragen aan iemand te beantwoorden. Het is eigenlijk niet meer dan met je vrienden hierin oefenen. Het examen is wel een stuk duurder. Denk er wel over na als je gezakt bent. Als je de oefenen examens goed weet te maken en eigenlijk zonder problemen maar bij het ‘echte’ examen heel veel moeite hebt om het goed te maken kan dit een goede stap zijn.

Kosten € 87.50

 

Recent examen oefenen

Door de jaren heen veranderd er veel in een examen. Zo zal je een groot aantal vragen van vorige examens niet eens meer terug kennen bij het huidige examen. Er zijn in 2018 twee nieuwe vraagvormen bijgekomen. Als je niet goed voorbereid bent op die nieuwe vraagvormen dan kan je er tijdens het examen van schrikken. Zorg er dus voor dat je een recent CBR theorie examen oefent bij een aanbieder die gecertificeerd is. De twee nieuwe vraagvormen zijn:

Hotspotvraag
 • Hierbij kan je antwoord geven door op het juiste plaatje te klikken. Bij die vraagvorm zal je bijvoorbeeld een vraag gesteld worden om het juiste verkeersbord aan te klikken.
Single-sleepvraag
 • De omschrijving zegt het al, sleep een afbeelding naar de juiste plek. Deze vorm van vragen lijkt erg op de vragen waarbij je meerdere afbeeldingen op de juiste plek plaats.


Geef niet op!

Theorie leren laptop
Het gaat je zeker lukken om het CBR theorie examen te halen! Hou vol en blijf oefenen. Soms duurt het wat langer doordat je meer moet oefenen. Het kan ook zijn dat het een paar keer duurt voordat je goed met de stress om kan gaan van het echte examen. Probeer daarom zoveel mogelijk het CBR theorie examen na te bootsen. Oefen ook overdag op een zelfde tijdstip als je het echte examen hebt. Probeer tijdens het maken van CBR theorie oefen examens het erg officieel te doen. Dus laat ook een timer lopen en gebruik een tablet of smartphone met touchscreen. Bij het CBR gebruiken ze ook touchscreens voor het afnemen van het examen. Als je het nabootst dan loop je vol zelfvertrouwen naar binnen de volgende keer!