CBR theorie examen maken

Hoe verloopt het theorie examen CBR?

Dit is hoe het examen er voor jou uitziet

Aanmelden voor het examen

Aanmelden voor het CBR theorie examen kan je het beste zelf doen zodat er geen extra kosten in rekening worden gebracht. Hiervoor heb je wel een DigiD nodig.

Volg hier alle stappen om aan te melden (opent in een nieuw venster): https://theorieexamenoefenenonline.nl/mijn-cbr/

Zorg ervoor dat je op tijd bij het CBR aankomt. Ideaal is dat 15 minuten van te voren.

Aanmelden bij de zuil

Na het aanmelden voor het theorie examen bij het CBR heb je een reserveringsnummer ontvangen. Dat reserveringsnummer heb je nodig om aan te melden op de zuilen die bij het CBR staan. Je kan de email uitprinten of de code overnemen vanuit de mail in je telefoon.

Plaatsnemen in de wachtruimte

Wachtrumte CBR
Na het aanmelden kan je plaatsnemen in de wachtruimte. Zorg ervoor dat je het scherm in de gaten houd want daarop verschijnt je nummer. Achter het tijdstip van de zie je een reserveringsnummer staan. Daarachter staat wat er van je verwacht wordt. Breng allereerst je spullen naar de locker.

Spullen in de locker

Vergeet niet alle zakken leeg te maken in de locker, want alleen een Identiteitsbewijs (ID) is toegestaan in de examineringsruimte. Het ID heb je nodig om te laten zien wie je bent! Je mag zelf een code kiezen voor de locker. Als je moeite hebt met die code onthouden dan kan je natuurlijk de eerst 4 cijfers van je ID gebruiken. Die heb je nog bij als je terugkomt om je spullen weer op te halen.

Terug naar de wachtruimte

Neem opnieuw plaats in de wachtruimte tot je reserveringsnummer op het scherm verschijnt met de melding ‘Ga naar start examen’. Daarna kan je richting de examen ruimte lopen. Voordat je naar binnen mag zal eerst je ID gecontroleerd worden. Er wordt een tafel voor je aangewezen waar je mag plaatsnemen.

Examenruimte

De examenruimte is een stilteruimte. Er zijn eventueel oordoppen beschikbaar voor wie last kan hebben van omgevingsgeluiden. Er lopen surveillanten rond in de ruimte om te controleren op elektronische apparatuur waarmee je zou kunnen valsspelen. Natuurlijk houden ze ook in de gaten of je alleen op je eigen scherm kijkt.

Het examen maken

Voer nogmaals je reserveringsnummer in via het touchscreen zodat de computer weet wie je bent. Controleer je email-adres want hier zal je de uitslag van het theorie examen op ontvangen.

Hoe ziet het scherm eruit?

Het is een touchscreen waarop je examen gaat maken. Alle informatie die je nodig hebt voor het examen zie je op het scherm staan. De knoppen bovenin kunnen je helpen met het navigeren door het examen.

Bediening van het scherm

Als je de antwoorden gaat invoeren dan kan je altijd nog corrigeren door een ander antwoord aan te klikken. Let wel op de tijd die je hebt per vraag. En vergeet niet dat je eerste antwoord meestal het beste is!

Bladeren door het scherm

Je mag altijd naar andere vragen toe bladeren. Let er wel op dat er een maximale tijd is voor het hele examen. Maar als je twijfelt over een vraag en je het antwoord net even niet kan vinden is het soms beter om de vraag over te slaan. Het is wel verstandig om alvast het eerste antwoord in te vullen dat je te binnen schiet. Hierna kan je de vraag markeren.

Vragen markeren

Gemarkeerde vragen kan je gemakkelijk terug vinden hij je tijdens het examen weet te binnen schiet. Aan het einde van alle vragen kan je ook zien welke je nog dient in te vullen. Dus maak je niet druk over welke vraag je hebt over geslagen je bent er zo weer bij terug.

Markeren rechtsboven op het scherm

Markeren is verstandig als je twijfelt over het antwoord van de vraag.

Tip: vul altijd een antwoord in! Als je tijd tekort komt dan kan je niet terug naar de gemarkeerde vraag. Vul het antwoord in dat als eerste te binnen schiet.

Inhoud van het examen

Informatie gedeelte

Eerst vind er een uitleg plaats over het examen en hoe je het door de vragen kan bladeren. Lees dit aandachtig door zodat je goed begrijpt hoe het examen werkt.

Gevaarherkenning 

(alleen voor het auto theorie examen)

Bij iedere vraag krijg je een keuze wat je in een situatie moet doen:

  • Remmen
  • Gas loslaten
  • Niets

Bij iedere vraag ben jij de bestuurder. Op het dashboard zie je de snelheid waarmee je rijdt. Als je van richting verandert dan zie je een richtingaanwijzer. In de binnenspiegel zie je het verkeer achter je.

Per vraag heb je 8 seconden de tijd om te antwoorden.

Je krijgt bij dit onderdeel eerst een oefenvraag!
Die vraag telt niet mee voor de uitslag van het examen maar is alleen om je een idee te geven hoe die vraag eruit ziet.

Geef antwoord op de vraag en klik op ‘volgende’ om naar de volgende vraag te gaan.

Kennis (verkeersregels)
Verkeersinzicht 
Verantwoord rijgedrag 
Milieu
Voertuigtechniek

Soort vragen die jij krijgt

Er zijn verschillende vragen die jij krijgt bij het examen.

Multiple choice

Meer keuze zijn beschikbaar in het scherm. Meestal zijn er 3 antwoorden waaruit je kan kiezen.

Multiple choice afbeeldingen

Meer keuze zijn beschikbaar in het scherm. Meestal zijn er 3 antwoorden waaruit je kan kiezen. Klik op de afbeelding waarvan jij denkt dat het juiste antwoord is.

Sleepvragen

Sleep het antwoord naar de juist plek. Meestal zijn de antwoorden het cijfer 1 t/m 3. Probeer de vraag hetzelfde te beantwoorden als multiple choice vragen. Sleep het cijfer naar de juiste plek waarvan je het antwoord zeker weet. Als je het niet zeker weet probeer dan zoveel mogelijk foute mogelijkheden af te strepen.

Uitslag

Je ontvangt direct de uitslag van het examen. Je krijgt nog 1 minuut na het examen om te zien welke vragen je fout had zodat het je wellicht kan helpen in de toekomst met oefenen. Ook als je geslaagd bent is het de moeite om te kijken want tijden het praktijk examen kunnen je nog een aantal vragen gesteld worden.

Je ontvangt binnen twee uur ook de uitslag via de email.

Geslaagd voor het examen?

Je kan beginnen aan het praktijk examen! Ga direct in overleg met je rijinstructeur om een datum in te plannen voor het afrijden. Binnen 1.5 jaar dien je af rijden!

Gezakt voor het examen?

Als je gezakt ben voor het examen is het van belang gebruikt te maken van die minuut om het examen in te kijken. Daarmee kan je zien op welke onderdelen je fouten hebt gemaakt. Die kan je dan extra oefenen voordat je het examen opnieuw doet.
Bij het oefenen van het theorie examen kan je direct al de fouten van het examen zien. Het is belangrijk om de onderdelen waar je veel fouten maakt extra te oefenen. Daarom wil je bij het oefenen van het theorie examen een uitgebreide fout analyse.