Dyslexie theorie examen

Kan ik het CBR theorie examen maken met dyslexie?

Slagen met dyslexie

Dyslexie en het CBR theorie examen

Als je dyslexie hebt dan kun je moeite hebben met het interpreteren van woorden. Er zijn meerder varianten van dyslexie die van invloed kunnen zijn op het maken van een CBR theorie examen. Er is goed oefenmateriaal beschikbaar en jij kan een examen doen wat bij jou past.

Kies voor het juiste theorieboek

Bij dyslexie is niet het oefenmateriaal cruciaal om te kunnen slagen. Tijdens het CBR theorie examen kan jij de vragen laten voorlezen. Als jij kiest voor het examen met extra tijd of het mondelinge examen, de manier van oefenen dient aan te sluiten. Het online theorieboek dat wordt voorgelezen bereid jou goed voor. De examens, die vergelijkbaar zijn met die van het CBR, worden ook voorgelezen. Leren en oefenen zonder dat dyslexie in de weg staat. Het boek wordt als tip genoemd door het CBR.

Theorie examen oefenen online met een voorleesboek en uitgebreide examens voor mensen met Dyslexie:

Voor de Auto
Voor de Bromfiets
Voor de Motor

Theorieboek voor dyslexie

Online oefenen met Dyslexie ondersteuning

Bij de theorie examens is het mogelijk om Dyslexie ondersteuning aan te zetten. Die mogelijkheid biedt het officiële theorie examen ook. Oefen dus net zoals bij het CBR met de Dyslexie hulp.

CBR theorie examen geld terug vragen dyslexie

Indien je het examen gemaakt hebt met extra tijd en in het bezit bent van een dyslexie verklaring dan kan je de extra kosten terug vragen. Het zou natuurlijk raar zijn dat je meer moet betalen dan iemand anders alleen maar omdat je met dyslexie gediagnosticeerd bent. Als je nog niet eerder bij het CBR een dyslexie verklaring ter beoordeling hebt opgestuurd dan moet je het mee versturen bij je aanvraag. In de aanvraag wordt gevraagd naar je gegevens en de examen datum die je hebt gevolgd. Het formulier kan je op de pc invullen en emaillen met één van je dyslexie verklaring indien nodig. Klik op knop voor een link naar het formulier:

Moeite met theorie examen auto

Als je veel moeite hebt met het theorie examen en je hebt er al een aantal gemaakt is het tijd om bij jezelf na te gaan hoe dat komt. Heb je de vragen en regels wel voldoende geoefend maar komt dat er niet uit bij het examen zelf dan heb je daar vaak een duidelijke reden voor. Meestal is er gewoon extra tijd gewenst.

Theorie examen extra tijd

Theorie examen extra tijd

Door het aanvragen van extra tijd geeft het je meer adem ruimte. Er is veel minder druk voor je gevoel. Als je al een paar keer gezakt bent voor het theorie examen is het verstandig extra tijd te overwegen. Stel je voor dat jij het examen hierdoor wel weet te halen. Het aanvragen van een examen met extra tijd gaat via het gewone formulier van het CBR maar dan vink je aan dat extra tijd gewenst is.

Meer tijd voor het examen (+15 min.)

Doordat het langer duurt voordat je de vraag goed begrepen hebt is meer tijd gewenst. Je krijgt nu in totaal 45 minuten de tijd voor het afmaken van het examen. Het is mogelijk om bij het CBR een examen met meer tijd aan te vragen. Dat examen is iets duurder maar het extra bedrag kan je later terug vragen. De vragen worden overigens allemaal voorgelezen en daardoor hoef je ze niet te lezen. Maar om de vraag beter te begrijpen of om er zeker van te zijn dat je hem goed begrepen hebt is het verstandig om hem nog eens na te lezen. Daarom is de extra tijd erg verstandig als je dyslexie hebt.

Individueel examen met hardop voorlezen

Het is zelfs nog mogelijk het CBR theorie examen af te leggen met individuele begeleiding. Doordat je bij individuele begeleiding krijgt kan een persoon het aan je uitleggen. Het voordeel tegenover een computer is dat de persoon kan inschatten wat je niet begrijpt en het op meerdere manieren uitleggen. Die extra toelichting van een vraag maakt vaak het verschil. De instinkers zijn dan niet direct meer een obstakel.

Individueel theorie examen

Mondeling examen hoger slagingspercentage

Bij het mondelinge individuele examen ligt het slagingspercentage een stuk hoger dan bij het 'normale' examen. Zeker als je autisme, dyslexie of faalangst hebt dan is het erg verstandig hier direct al voor te kiezen. De persoonlijk begeleiding snapt jou situatie gewoon veel beter en kan daarop inspelen. Jij hebt niet minder recht om het CBR theorie examen dan iemand anders! Dit was mijn ervaring van het mondeling theorie examen.

Jij gaat slagen!