Theorie examen ADHD - ADD

Theorie examen met ADHD of ADD

Van moeite met starten naar moeite met stoppen

Waarom is ADHD van invloed bij het theorie examen?

ADHD is van invloed op hoe jij leert voor het theorie examen. Op de dag van het examen zal er veel informatie op je af komen. Door jezelf goed voor te bereiden en structuur in te brengen tijdens en het leren, en voor de examen dag, zal jij zeker slagen.

Er zijn meerdere type ADHD

Er is niet 1 soort ADHD maar er zijn meerdere varianten. Dat weet jij als geen ander.

 • Het goed georganiseerde type maar hyperactief 
 • Het type dat juist erg kalm en op zichzelf is
 • Het type dat iets 'agressiever' is ofwel directe en soms opzoek naar kleine conflicten
 • Dan is er nog het type die alle bovenstaande in één is
Welke type je ook bent de onderstaande tips zijn voor jou!

Hoe kan je het beste leren voor het theorie examen met ADHD?

Sturctuur tijdens het oefenen
Structuur en planning werkt het beste voor jou. Je hebt het ongetwijfeld al vaker gelezen en gehoord. Door structuur te brengen in je dag zal jij de stof beter kunnen opnemen. Hieronder lees je het geadviseerde schema om te oefenen voor het theorie examen met ADHD of ADD.
Maak elke dag 3 examens!
Begin minimaal een maand voor je theorie examen met oefenen. Dan krijg je de kans om alle examens te oefenen en daarmee ben je voorbereid op alle vragen. Als je extra fouten maakt in een bepaald onderwerp dan kan je dat zelfs nog apart oefenen.
Beloon jezelf na het examen
Beloning na theorie examen
Door jezelf een kleine beloning te geven, na het maken van de 3 examens op die dag, zal je beter presteren. De beloning is een middel om de volgende dag weer te starten en iets om naar toe te werken. Na een paar dagen wordt het zelfs leuk om te gaan oefenen omdat je iets fijns te wachten staat.
Je hoeft niet stil te zitten op één plek
Doordat je de examens op de PC, tablet en smartphone kan oefenen kan je de examens maken waar je wilt. Jij houdt er niet van om stil te zitten en continue op dezelfde plek te oefenen dus geef je zelf de vrijheid om een manier te gebruiken die bij jou past.
Als het niet lukt word je boos
Jij hebt de unieke eigenschap dat je gefrustreerd kan raken als iets niet lukt. Daarom kan het lastig zijn om de eerste examens te maken. Doordat deze manier van oefenen op jou aangepast kan worden zal je hier snel overheen zijn. Als je op een bepaald onderdeel veel fouten maakt dan kan je daar extra op oefenen. Stel gemakkelijk een examen samen die zich richt op de onderdelen waarin jij veel fouten maakt. Daarmee zal je frustratie als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Enthousiasme kan jij vasthouden
Jij hebt de unieke eigenschap dat je super enthousiast kan worden voor iets. Dat is ook zo bij het zoeken naar de beste manier om het examen te maken. Je wilt snel beginnen met oefenen zodat je direct weet wat het inhoud. Zo snel en direct mogelijk naar je doel gaan is belangrijk voor jou omdat je nog andere dingen wilt doen, het liefst in dezelfde tijd.

In dit type vragen zal je echt goed zijn!

Gevaarherkenning theorie examen
Gevaarherkenning is jou top onderdeel. Je kan veel sneller reageren op situaties dan anderen omdat je gedachten sneller lopen. Bij gevaarherkenning dien je snel te reageren op verschillende verkeerssituaties. Dat is een ideaal onderdeel voor jou omdat veel mensen meer tijd nodig hebben om het hele plaatje snel in zich op te nemen. Binnen de 8 seconde die je er voor hebt zal jij uitermate goed presteren en situaties snel herkennen.
Oefenen door te zien helpt jou echt
Als jij oefent aan de hand van de voorbeeld vragen, die een simulatie zijn van die van het CBR theorie examen, dan zal jij het snel oppakken. Voor iemand zoals jou is het zien van de vragen met de antwoorden de beste manier om te oefenen.
Wil je even wat anders doen tijdens het oefenen (ja, ja, ja!)
Zet de tijd dan gewoon uit! Je kan oefenen zonder tijd limiet omdat het bij jou past. Binnen de juiste tijd het examen maken komt vanzelf als je voldoende hebt geoefend. Het is geen enkel probleem om af en toe snel wat anders tussendoor te doen. Forceer het aandacht erbij houden niet teveel maar volg de planning. Oefenen in korte stukken is voor jou een goede manier.

Tien tips om te focussen

Focus op je examen

 1. Oefenen op een volledig scherm.
  Geen afleiding van andere apps of programma's helpt je om de juiste focus te hebben bij het oefenen.
 2. Gebruik de niet storen functie op je MAC of PC
  Je hebt even geen afleiding nodig tijdens het oefenen. Als je email meldingen krijgt ben je de direct afgeleid en dat wil jij nu even voorkomen.
 3. Houd de beltoon op je telefoon aan.
  Wat? Ja, want dan ben je niet geneigd om elke keer je telefoon te checken en stiekem wat anders te gaan doen.
 4. Gebruik je medicijnen? Zet ze goed in.
  Neem je medicijnen zoals voorgeschreven en zoals overlegd met de dokter. Je hebt inmiddels door welke momenten je die het beste kan nemen.
 5. Zorg voor een alarm als het tijd is om te oefenen.
  Een alarm helpt je met de juiste impuls om te gaan oefenen. Het geeft structuur als je het alarm elke dag om dezelfde tijd zet.
 6. Een beloning nadat je 3 examens hebt geoefend.
  Gebruik iets waar jij gelukkig van wordt. Eten, een oefening, gamen of iets anders waar je naar uit kan kijken.
 7. Als je meer wilt weten over bepaalde onderwerpen tijdens het oefenen schrijf ze dan op.
  Blijft een vraag teveel hangen of roept hij andere vragen op schrijf hem dan even op. Het geeft je de juiste rust om verder te gaan met de andere vragen. Je zal er gerust op zijn om de andere vragen nu eerst te maken.
 8. Wat heb je nodig om goed te kunnen oefenen?
  Vraag je omgeving om rekening met je te houden. Als je ouders, broertjes, zussen of vrienden weten dat je de komende avonden tijd nodig hebt om te oefenen dan kunnen ze daar rekening mee houden.
 9. Herken je limieten tijdens het oefenen.
  Je bent niet tot minder in staat maar oefent op een andere manier. Gun jezelf wat tijd om te begrijpen op welke manier jij de stof het beste opneemt. Vergelijk jezelf niet met anderen want jij hebt hele andere krachten.
 10. Pas je aan en blijf proberen.
  Jou voordeel is dat je altijd hebt moeten leren jezelf aan te passen aan de situatie. Gebruik die unieke eigenschap hier ook weer zodat jij het examen gaat halen!

Heb je iets aan de extra tijd?

Extra tijd examen
Jij krijgt oordoppen in en de vragen zullen worden voorgelezen. Alleen dat kan je al helpen bij het maken van het examen. Minder afleiding kan het verschil voor jou maken.

Plan niet alleen je theorie examen vragen

De dag zelf zal een indruk op je maken. Plan die dag daarom uitvoerig. Middels is bekend dat als jij planmatig te werk gaat dat het beste resultaat zal hebben in deze situaties. Neem de dag dus goed door van te voren.
 

Door jezelf antwoord te geven op die vragen en de stappen 1 voor 1 te volgen zal jij het beste voorbereid zijn. Laat niets over om te vragen en stel de vragen die je hebt van te voren. Daarmee zal het makkelijk zijn om je gedachten op de juiste plek te houden.

Kan een mondeling individueel examen helpen bij ADHD?

Het mondeling examen kan helpen als je ADHD of ADD hebt. Het examen zal dan worden afgenomen in een aparte afgesloten ruimte waar je weinig afleiding krijgt. Er zijn genoeg mensen met ADHD of ADD die het 'gewone' examen maken en slagen. Je hebt deze manier niet perse nodig maar het kan een optie zijn als je al eens eerder gezakt bent voor het examen.