Theorie examen met faalangst

Theorie examen met faalangst

Faalangst en toch je examen halen

Wat is faalangst?

Faalangst komt meestal voor bij mensen die perfectionistisch zijn. Doordat ze alles de volledig 100% goed willen doen zijn ze bang om dat perfecte resultaat niet te halen. Doordat je goed wil scoren kunnen je hersenen op hol slaan.

Je kan een fysieke reactie ontwikkelen die simpelweg voorkomt dat je de toets kan maken. Zie het als een bijna aanrijding waarbij sommige mensen als instinct bevriezen. Het is eigenlijk een beschermingsmechanisme dat op het verkeerde moment werkt.

Het is een mechanisme dat jou probeert te beschermen tegen falen. Alleen vaak ben jij eigenlijk heel slim en is er juist een grote kans dat jij zult slagen. Maar de combinatie van perfectionisme geeft een dergelijk naar gevoel. Het is er in verschillende vormen en dient niet onderschat te worden.

Waarom kom ik het tegen bij het theorie examen?

Faalangst is een bekend begrip op school. Alleen is het daarnaast ook toepasbaar op andere toetsen of opdrachten die je gaat afleggen later in je leven. Helaas kan het na je schooltijd of bij andere toetsen buiten school om soms over het hoofd worden gezien.

Bij het theorie examen CBR zal het ook naar boven komen als jij er last van hebt. Dit is net zo goed een toets waarbij jij 100% goed probeert te presteren en daardoor angst hebt om fouten te maken.

Waarom is het belangrijk faalangst te herkennen?

Het herkennen van faalangst kan veel leed besparen. Het kan een gevoel geven dat er iets ‘mis’ met jou is terwijl dat helemaal niet het geval is. Als de oorzaak bekend is waarom jij gezakt bent kan jij daar naar toe werken. Er mee om leren gaan en het accepteren is een eerste stap. Dat zal ook minder frustratie opwekken omdat jij dan niet het gevoel hebt dat jij het niet kan.
Faalangst theorie examen uiting
Wat zijn mijn valkuilen?

De gebruikelijke gevaren die jij normaal ervaart zullen ook hierbij een rol spelen. Het verschilt per persoon maar de meest voorkomende klachten zijn:

Voor jou aanval

 • Piekeren
 • Onrustig gevoel
 • Bezorgd
 • Erg prikkelbaar
 • Moe


Tijdens jou aanval

 • Klamme handen (zweet handen)
 • Zweet uitbarsting
 • Benauwend gevoel
 • Adem problemen
 • Snelle hartslag
 • Duizelig gevoel


Hieraan herken jij dat een aanval begint en wat de symptomen zijn. Door de symptomen te herkennen kan jij er snel mentaal op inspelen. Jij dan direct stoppen met vragen proberen te beantwoorden. Probeer je rust op dat soort momenten terug te vinden en geef direct aan jou omgeving aan wat er aan de hand is. Dan zullen ze daar rekening mee houden.

Neem dan echt de tijd om jezelf tot rust te laten komen. Dat is erg belangrijk voordat jij verder gaat met het examen. Doe je dat niet dan zullen de aanvallen terug blijven komen en is het examen niet meer succesvol te maken. Dus gun jezelf tijd en gebruik de tips hieronder.

Hoe leer ik het beste met faalangst?

Heel vaak herhalen blijft altijd de beste methode. Herhalen alsof het een simulatie is. Alsof je het echte examen gaat maken. Zorg er dus voor dat je kiest voor het oefenen van een online theorie examen dat lijkt op die van het CBR. Dan zal het echte examen niet als een verrassing aanvoelen. Als je weet wat er komen gaat dan is het makkelijk om de ‘echte’ versie te maken.

Regelmatig oefenen

Door regelmatig te oefenen zal jij de vragen en antwoorden gemakkelijk kunnen invullen. Ook tijdens jou praktijk examen heb je de stof nodig dus oefenen regelmatig zodat jij het niet meer vergeet.

Meerder keren op een dag oefenen

Als je meerdere keren op een dag met iets bezig bent zal jij snel de stof leren. Dit komt omdat jouw hersenen er dagelijks mee worden uitgedaagd.

Doen alsof het om het echte examen gaat

Als jij doet alsof het om een echt examen gaat dan ben jij alvast voorbereid op de ‘echte’ dag. Zorg ervoor dat jij een afgezonderde plek opzoekt die officieel overkomt. Zoals een leeg bureau of ga naar een apart lokaal op school met jou tablet. Daarmee kan jij vast wennen aan een andere omgeving en dat maakt het officiëler voor jou gevoel. Deze theorie examens zijn een simulatie van die bij het CBR 

Op tijd beginnen met oefenen

Er is niets zo belangrijk als op tijd beginnen met het oefenen voor het theorie examen. Begin minstens twee weken van te voren en zorg er dan voor dat jij elk dag tijd hebt om 5 of meer examens te doen. Kies er niet voor om een dag van te voren jezelf past voor te bereiden want dan speel jij faalangst in de hand.

Voldoende uitrusten

Zorg ervoor dat jij scherp genoeg bent om het examen te maken. Als jij uitgerust bent dan zal jij beter in staat zijn om de vragen die je eerder online geoefend hebt beter te maken.

Je mag fouten maken!

Per onderdeel zijn er een aantal fouten toegestaan. Als jij aantal fouten hebt gemaakt, voor je gevoel, dan is dat helemaal niet erg, dat mag namelijk!

Daarnaast zijn er goede methode bekend om te leren omgaan met faalangst. Sommige weten het zelfs te overwinnen. Als jij er erg veel last van hebt dan raden we jou aan om hier mee aan de slag te gaan. Dan zal jij het probleem van faalangst niet alleen ervaren bij het theorie examen maar ook op andere plekken. Er is een unieke methode ontwikkeld die jou zal helpen door middel van een stappenplan om je echt goed te helpen omgaan en het overwinnen van faalangst. Die methode kun je downloaden als E-book en heet: ‘Lefgasten’.

Online theorie examen oefenen

Hoe kan ik het beste een examen maken met faalangst?

Natuurlijk door je goed voor te bereiden. Als jij goed voorbereid bent dan zullen je klachten minder zijn doordat jij ook echt weet wat je moet invullen. Eigenlijk moet je zo goed voorbereiden dat jij binnen 10 seconden antwoord op elke vraag kan geven op elk moment van de dag.

Het moet een automatisme worden om de vragen te beantwoorden. Dan zal het namelijk minder aanvoelen als een echte toets maar meer als iets wat jij dagelijks doet. Hierdoor zal de angst afnemen en het examen makkelijker te maken zijn. Als jij dat onder de knie hebt kun je het beste kiezen voor het individueel begeleid examen.

Individueel begeleid examen

Door het aanvragen van een theorie examen met extra tijd geeft het jou meer adem ruimte. Het normale theorie examen duurt 30 minuten maar nu heb je 45 minuten de tijd voor het examen. Er is veel minder druk om het binnen een bepaalde tijd te halen. Alleen nog beter is het om te kiezen voor een individueel begeleid examen. Dat examen richt zich specifiek op mensen met faalangst.

Er zal jou worden gevraagd bij het aanmelden voor een individueel begeleid theorie examen wat je specifieke klachten zijn. Wees daar dan ook eerlijk over zodat jij echt geholpen kan worden om het examen op een beter wijze te maken. Daardoor heb je meer kans om het examen te halen. Het ligt niet aan jou maar aan de druk die er ontstaat, jij kan het!

Oefenen met de uniek methode
Door te kiezen voor de meeste interactieve methode die er online is kan jij het meeste kans creëren om te slagen met faalangst voor het theorie examen bij het CBR.


 • Oefenen op elk apparaat en onderweg
 • Uitgebreide foutanalyse
 • Simulatie van het echte CBR theorie examen
 • Zoveel examens maken als jij kan
 • Zelf jou examens samenstellen!

Begin nu met oefenen!

Ook bij het praktijk examen kan jij hulp krijgen met het faalangst examen
De eisen zijn natuurlijk hetzelfde als bij het normale examen. Alleen tijdens dit examen krijg je het begrip van de instructeur dat jij alles perfect wilt doen en hier angstig over bent. Als het daardoor even teveel voor jou wordt, mocht jij echt klamme hadden krijgen of een paniek aanval, dan kan jij gebruik maken van een ‘time-out’. Met die ‘time-out’ kan jij het examen even stilleggen omdat het teveel wordt. Hierdoor kan je even tot rust komen en je gedachten opnieuw verzamelen.